De belangrijkste en mooiste functies van de DJI Robomaster TT

Duik in de wereld van drones en programmeren met de DJI Robomaster TT

Over de hele wereld vindt er een technologische revolutie plaats; we komen in een tijd van drones. Van het leveren van pakketjes in de spits tot het scannen van een geheime militaire basis; drones worden steeds vaker gebruikt om taken te doen die te onhandig of complex zijn voor de mens. Deze onbemande voertuigen openen een nieuwe wereld voor o.a. film, documentatie, transport, telecommunicatie en beveiliging. Drones beschikken over het vermogen om plekken te bereiken waar mensen niet bij kunnen en hierbij verbruiken ze steeds minder moeite, tijd en energie. Zo is het gebruik van drones de afgelopen jaren sterk uitgebreid.

Met de ontwikkelingen richting drones is het belangrijk dat de volgende generatie leert omgaan met deze nieuwe technologie. Met de RoboMaster TT Tello Talent van DJI kan je alles over drones leren op een niveau dat geschikt is voor alle leeftijden. Zo kan je gemakkelijk de eerste stap zetten in de wereld van drones. Deze DJI drone biedt diverse programmeer-mogelijkheden om je te stimuleren om nieuwe toepassingen te onderzoeken en je creativiteit uit te breiden.

In dit artikel laten wij de 7 belangrijkste en mooiste functies van de DJI RoboMaster TT zien.

1. Praktische voordelen

De RoboMaster TT is een kleine educatieve quadcopter drone. Hij weegt 87 gram  (inclusief propellers, propeller bescherming en batterijen), en dus behoort de RoboMaster TT tot de categorie vliegen zonder brevet (A1 open categorie). Dit betekent dat je hem overal kan gebruiken. Vanwege de compacte bouw van de drone is het ook geschikt om binnen te vliegen. Zo kan je altijd en overal werken aan je programmeer skills, en leuke stunts met je drone doen.

Met de propeller beschermers, het precieze zweven en het lage-batterij-alarm kan je vrij zeker zijn dat er geen ongelukken zullen ontstaan. De RoboMaster TT gebruikt de nieuwe 5.8-GHz WiFi module, waardoor je heel weinig transmissie-vertraging en signaalstoring krijgt. Zo kan je zeker weten dat je ervaring met de drone soepel zal verlopen en kun je zonder zorgen op je gemak werken met deze drone. 

DJI Robomaster TT

 

2. De eerste stap

Een van de makkelijkste manieren om de RoboMaster TT te gebruiken is door een koppeling met je smartphone. Om te verbinden zet je eerst je drone aan, en daarna verbind je een telefoon via de wifi instellingen aan het netwerk van de Tello drone. Zo is je telefoon meteen verbonden met de RoboMaster TT en kan je de drone besturen via een app. Je kan met de Tello app direct je drone laten vliegen. Probeer het maar uit! 

Bij het eerste gebruik van de app krijg je meteen een volledige tutorial om gerust met je quadcopter te beginnen. Neem de tijd om gewend te raken aan de drone en probeer verschillende bewegingen uit. 

Er zijn wel een paar dingen die je altijd in gedachte moet houden tijdens het vliegen van de RoboMaster TT.
Ten eerste is dat de drone maximaal dertien minuten kan vliegen. Houd de batterij status van de drone via de app goed in de gaten.
Ten tweede is dat je de temperatuur van de drone moet controleren. Wanneer je merkt dat de drone te heet wordt, moet je hem even uitzetten om af te koelen. Dit is voor veiligheidsredenen en om het leven van je batterij te optimaliseren.
Verder kan je niet hoger vliegen dan tien meter. Bij hoogtes onder de tien meter kan je makkelijker je drone in het zicht houden en besturen. Zo ben je nooit je drone kwijt, en kan het veilig en makkelijker landen. 

3. Beginnen met de basis

Nu je de RoboMaster TT kan besturen is het tijd om uit te breiden met het programmeren van de drone. Om rustig te beginnen kan je verschillende programma’s op je telefoon of computer proberen. Deze DJI drone is programmeerbaar doormiddel van ‘drag and drop’-programma’s. Dat houdt in dat je een visuele, en een veel makkelijkere versie van programmeren gaat gebruiken. Deze programma’s gebruiken blokjes die al voorgeprogrammeerd zijn. Zo kan je zelf door het slepen van de blokjes je eigen programmeer combinaties maken. Dit “drag and drop” systeem is perfect om programmeren te introduceren aan beginners of kinderen. Je kan op een toegankelijke en leuke manier je verdiepen in de werking van moderne computers. 

Voor de RoboMaster TT zijn er drie basisprogramma’s die gebruik maken van het “drag and drop”-systeem. Voor je telefoon zijn de Tello EDU app of Droneblocks het meest geschikt.

Tello EDU App

De Tello EDU app is de officiele app van Ryze die geschikt is voor beginners. De app is meer spel gericht met verschillende niveaus die je stimuleren om meer te leren en te ontdekken over de drone.

Droneblocks

Droneblocks lijkt op Tello EDU, maar is meer te vergelijken met complexe programmeer programma’s. Je krijgt bij Droneblocks minder instructies, maar wel meer vrijheid om een vlucht zelf op te stellen. Ook is de codeertaal meer te vergelijken met andere “drag and drop” programma’s. Deze twee telefonische apps geven je de mogelijkheid om met je drone thuis, buiten, of on-the-go te coderen. Je hebt alleen je drone en telefoon nodig om je gewenste acties uit te voeren.

Scratch

Voor je computer is Scratch heel handig. Dit is een programmeertaal die ontwikkeld was door de Amerikaanse MIT, geschikt voor alle niveaus en leeftijden. Met dit programma kan je zelf vluchten programmeren, en via je computer doorsturen naar de RoboMaster TT. Scratch heeft ook meer functies en programmeermogelijkheden dan Tello EDU en Droneblocks zoals het instellen van de draaihoek of de snelheid van een flip. Ook is het mogelijk om een afstandsbediening te programmeren op Scratch. Je kan het bijvoorbeeld zo programmeren dat de drone een stunt doet als je de spatiebalk tikt. Het installeren van Scratch op je computer vergt een paar extra stappen. Je moet een paar externe programma’s downloaden zoals ‘Node’ en ‘Tello Files’ van RYZE. Maar als je eenmaal de drone met Scratch hebt verbonden, opent er een hele wereld van programmeermogelijkheden voor je drone.

Ontdek diverse vluchtmogelijkheden met de programmeer apps en geniet van de coole stunts en bewegingen die je drone kan maken.

Voor meer informatie en hulp met Scratch, Tello EDU of Droneblocks installeren en downloaden, bekijk de volgende links:

4. LED dot-matrix screen

Een van de leukste functies van de RoboMaster TT is de meegeleverde LED dot-matrix screen. De RoboMaster TT heeft een 8×8 rood-blauw LED scherm, waarmee je verschillende patronen, iconen en animaties op kan programmeren. Je kan smileys, hartjes of zelfs berichten laten verschijnen. 

Zo is het mogelijk om een geliefde of vriend een boodschap te geven met je drone. Wist je dat een drone ook een knipoog kan geven? Binnen een paar minuten met de Tello EDU app, Droneblocks of Scratch kan je een knipoog-icoontje programmeren voor het LED scherm. Dus stuur een leuk bericht met de RoboMaster TT naar een vriend of vriendin en zie hoe zij daarop reageren. 

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om de LED dot-matrix screen te programmeren. De eerste is de “click and color” functie. Hiermee krijg je in je programma een 8 x 8 vlak te zien waar je handmatig elke LED lampje van kleur kan laten veranderen. Dit is een visuele optie waar je duidelijk van tevoren kan zien wat er precies op je dot-matrix zal verschijnen. 

De tweede optie is het programmeren van de individuele LED’s. Met Tello EDU, Droneblocks en Scratch kan je een rij en column systeem gebruiken. Zo programmeer je de kleur van elk individueel lampje om uiteindelijk een complete afbeelding te krijgen op je LED scherm. Beide methoden creëren mooie icoontjes en berichten voor de RoboMaster TT. 

5. De volgende stap zetten met Python (geavanceerde opties)

Nadat je de drag en drop programma’s goed onder de knieën hebt, kan je verder met een ander programma genaamd Python. Vergeleken met de andere programmeertalen voor de Tello Talent is Python verreweg het meest geavanceerd, en hierdoor heb je ook de meeste codeer mogelijkheden. Net zoals Scratch zijn er een aantal stappen die je eerst moet zetten om Python te installeren en koppelen met je Tello Talent. Omdat Python een bekend programma is, heeft het ook een uitgebreide programmeerbibliotheek. Hierin staan al voorgeschreven opties speciaal voor de RoboMaster TT. Je kan sneller en eenvoudiger commands invoeren, en je programma overzichtelijk houden.

Met Python kan je veel meer programmeren met je drone. Net zoals bij Scratch kan je je toetsenbord programmeren om een afstandsbediening voor je drone te zijn, maar met veel meer functies. Door verschillende toetsen te tikken lijkt het wel alsof je een game speelt met je drone. Met externe accessoires kan je de mogelijkheden nog meer uitbreiden met bijvoorbeeld indoor mapping of gezichtsherkenning. Ook is het mogelijk een programma met Python te ontwikkelen waar je de drone met je handbewegingen verbindt. Met deze koppeling kan je de drone je hand laten volgen of een foto laten maken met een bepaalde gebaar. 

Verdiep je met de RoboMaster TT en Python in micro-elektronische technologie, sensor karakteristieken en AI technologie. Laat je creativiteit los gaan met de Tello Talent en wie weet misschien vind je zelf een nieuwe manier om de RoboMaster te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de setup en programmeren met Python.

6. Mission pads 

De mission pads zijn bijgeleverde accessoires die je kan gebruiken voor het programmeren van de RoboMaster TT. De sensor van de Tello Talent detecteert de unieke ID’s van de verschillende mission pads en voert dan de geprogrammeerde command uit. Je kan bijvoorbeeld je drone programmeren om van de ene mission pad naar de ander te vliegen of dat hij een bepaalde icoontje op de LED scherm laat zien wanneer hij boven een pad zit. Door de volgorde en positie van de launch pads te veranderen heb je dus verschillende vluchtpatronen. 

 

Je hebt veel programmeer mogelijkheden met de launch pads en zo kan jij jouw programmeerervaring uitbreiden met de RoboMaster TT.

Klik hier voor instructies voor het programmeren met mission pads.

7. Maatwerk met je drone

De RoboMaster TT heeft een adapter extension board. Hiermee kan je gemakkelijk nieuwe sensors of accessoires koppelen met de Tello Talent. Een voorbeeld van zo’n apparaat is de ultrasonic sensor. Als je deze met de adapter extension board aan de RoboMaster verbindt kan je de drone programmeren om objecten te ontwijken. De ultrasonic sensor geeft dan steeds signalen af om ons te laten weten wanneer een object dichtbij de drone zit. Dit geeft weer de mogelijkheid om met obstakel ontwijking te werken. Je kan je drone dus leren om afstanden te meten en zijn omgeving te analyseren. Deze officiële DJI drone ondersteunt ook programmeer protocols zoals de I2C, SPI, UART en GPIO. Met de adapter extension board van de RoboMaster TT heb je dus eindeloze mogelijkheden voor het programmeren van je drone en kan jij je verdiepen in verschillende afdelingen van de programeer wereld. 

Conclusie

De DJI RoboMaster Tello Talent is een educatieve drone, geschikt voor alle leeftijden en niveaus, waarmee je veilig en gemakkelijk kan beginnen in de wereld van programmeren en drones. Met een paar eenvoudige stappen kan je de drone verbinden met je telefoon of laptop om de drone handmatig of automatisch te besturen. Zo kan jij jouw kennis over programmeren verbeteren en uitbreiden op een leuke manier. Je kan foto’s maken, je eigen mini lightshow geven , of met anderen wedstrijden houden om je programmeer skills te laten zien. Met de multifunctionele RoboMaster TT kan je zeker weten de goede eerste stap zetten in de technologische revolutie van drones.

 

Bekijk de Robomaster Tello Talent in onze webshop

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.teqclub.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 553 reviews.