Verschillende projectieschermen voor XGIMI

Verschillende projectieschermen voor XGIMI

Een projector systeem kan je hele film ervaring upgraden. Daarbij is het kiezen van een gepaste projectiescherm heel belangrijk. Behalve de grootte en mechanisme, is het ook belangrijk om de materiaal goed te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten projectieschermen en welke XGIMI projectors bij deze types passen. 

Verschillende schermdoeken zijn geschikt voor verschillende projectors en omgevingen. Een paar belangrijke kenmerken van het doek is de textuur, gain (scherm helderheid) en
kleur. 

XGIMI ELFIN hobby projector

Textuur

Er zijn twee verschillende texturen dat een projectiescherm kan hebben, glad of korrelig. De eerste soort is een glad projectiescherm. Deze is meer geschikt voor projectors die een beeld kwaliteit hebben van 1080p of minder. Voor XGIMI producten zijn dit de Halo, Halo+, Horizon, MoGo Pro, MoGo Pro HD+, MoGo Pro+ en Elfin. De tweede soort projectiescherm is eentje met meer textuur. Deze is niet glad maar heeft een meer korrelige textuur. De kleinere pixels van een 4K projector zijn meer geschikt voor een getextureerde projectiescherm. Zo heb je meer diepte en details in je beelden. XGIMI heeft een paar 4K projectors, zoals bijvoorbeeld de Horizon Pro en Aura. Voor deze producten is een getextureerde projectiescherm dus meer geschikt. 

Gain

De gain van een projectiescherm beschrijft de hoeveelheid licht dat door het scherm wordt gereflecteerd. Een projectiescherm met een hoge gain weerkaatst meer licht. Wanneer de gain 1.0 is, dan is het neutraal. Een gain groter dan 1.0 verhoogt de helderheid en een gain kleiner dan 1.0 verlaagt de helderheid. Dus een hogere gain betekent meer helderheid. In een omgeving waar veel licht is, zal de afgebeelde projector beelden minder goed te zien zijn. Daarom is het belangrijk om bij een sterk belichte omgeving een projectiescherm te gebruiken met een hogere gain. Ook is de sterkte van de projector belangrijk om de benodigde gain te bepalen. Als een projector hoge lumens heeft, is een projectiescherm met een hoge gain onnodig. Maar bij lagere lumens heb je een projectiescherm nodig met een hogere gain. 

Hoewel gain de helderheid van je beelden kan verbeteren, kan een hoge gain ook resulteren in “hot spotting”. Dit betekent dat een specifieke plek, meestal het midden, van de scherm lichter is dan de rest. De rest van het beeld is dan vaak donkerder en wazig. Het is dus belangrijk om niet een projectiescherm te kopen met een te hoge gain. 

 

100 inch screen XGIMI 1

Kleur

Voor projectieschermen zijn er verschillende kleuren. Deze kleuren zijn belangrijk voor de contrast en ook de helderheid van de geprojecteerde beelden.
Ten eerste hebben we witte schermen. Witte schermen worden vaak gebruikt omdat deze het meeste helderheid bieden. Bovendien weerkaatst een witte scherm het meeste licht, waardoor je duidelijke kleuren en lichten krijgt.
Ten tweede hebben we grijze schermen. Deze zijn heel goed voor het benadrukken van contrasten. Verder helpt een grijze scherm meer bij veel omgevingslicht. Dus wanneer je in een kamer zit met veel licht, geeft een grijze scherm soms betere beelden.
Ten derde zijn er ook zilver schermen. Zilver schermen zijn het beste van beide werelden. Ze vergroten de gain terwijl de contrast nog helder is. De diepte en details van de beelden zijn vaak heel duidelijk voor alle soorten kleuren.
Witte projectieschermen zijn voor XGIMI het meest gepast. De beelden van de XGIMIs worden het beste door de witte schermen gepakt en worden de beelden het beste opgelicht. 

 

ALR schermen

Een ander soort projectiescherm is de ALR of ambient light rejecting scherm. Deze houden beelden scherp en helder ook bij omgevingen met veel licht. Wanneer je een kamer of omgeving hebt waar je de hoeveelheid licht niet goed kan controleren is een ALR scherm een goede oplossing. Zo kan je in veel verschillende kamers onafhankelijk van de hoeveelheid licht je XGIMI projector gebruiken.

XGIMI Aura Laser TV projectie afstand

Binnen ALR schermen zijn er verschillende soorten schermen. Een hiervan is de CLR of ceiling light rejecting projector scherm. Deze houdt specifiek licht weg dat van boven komt. Dit is voornamelijk goed voor UST of ultra short throw projectors. Van de XGIMI projectors is de Aura een UST projector. De beelden zijn dus helderder met een CLR projectiescherm.

Conclusie

Er zijn dus veel verschillende soorten projectieschermen voor XGIMI. De textuur, kleur en gain zijn belangrijk bij het kiezen van je projectiescherm. Dus houd deze kenmerken in rekening tijdens het kiezen van je scherm om de kwaliteit van je projector ervaring te optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.teqclub.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 559 reviews.