Wat is USB Power Delivery (PD)

Je telefoon opladen

Laden met USB gebeurt al een lange tijd. Alle smartphones op de markt worden opgeladen aan de hand van een lader met USB. Natuurlijk zit er altijd verschil in de poort die wordt gebruikt op de telefoon. Over het algemeen zijn op dit moment de twee grootste aansluitingen Apple’s Lightning en algemeen USB-C.

Wie weleens een goedkoper USB lader heeft gebruikt om zijn telefoon snel te laden zal er achter zijn gekomen dat de telefoon nauwelijks tot niet is opgeladen. Dit heeft alles te maken met het wattage en ampere, maar het meest belangrijke voor dit artikel is het aantal wattage. De meeste telefoons worden opgeladen met een wattage tussen de 25 en 40 watt uit de lader. Soms is dit sneller met bijvoorbeeld 60 watt. In zo’n geval heet het dan snelladen.

Over het algemeen wordt er automatisch een lader meegegeven bij de telefoon, maar de huidige trend wijst erop dat meer bedrijven net zoals Apple geen lader meer gaan meegeven bij de aankoop van je telefoon. Daarom is het belangrijk als er een standaard is voor de hoeveelheid stroom die een oplader kan geven. Zo weet je altijd of telefoon geschikt is voor snelladen van jouw telefoon.

Het verschil van Power Delivery

Snelladen is een gift voor iedereen met lege smartphones. Het zorgt ervoor dat je telefoon in nog geen 30 minuten bijna helemaal vol is, maar door de grote verscheidenheid aan oplaadstandaarden en stekkers, zowel eigen als gelicentieerd, is het moeilijk om precies te weten welke oplaadsnelheid je krijgt als je een lader van een derde partij gebruikt.

Hier komt USB Power Delivery (USB PD) erbij, de nieuwste officiële oplaadspecificatie van de USB Promoters Group, is bedoeld om dat allemaal te verhelpen.

USB Power Delivery is een universele specificatie die is ontworpen als de standaard voor snel opladen die in alle USB-gadgets ‘kan’ worden geïmplementeerd. USB PD bestaat eigenlijk al sinds 2012, rond dezelfde tijd dat de USB-C-poort werd onthuld. Power Delivery is een vervanging voor de oudere USB Battery Charging (USB BC)-specificatie, ontworpen om de basisvoedingsspecificaties van een USB-poort te verbeteren. In principe was goed genoeg voor de oudere generatie telefoons die niet veel stroom gebruikte.

USB Power Delivery is nu aan zijn derde revisie toe, met nog meer configureerbare voedingsconfiguraties voor optimaal snelladen.

Wat je moet je weten over Power Delivery

Moderne USB-C-poorten zien er misschien eenvoudig uit, maar zijn ingewikkelde aansluitingen en ondersteunen in feite meerdere oplaadniveaus. En dat is nog voordat fabrikanten daar nog eigen mogelijkheden aan toevoegen.

Om te beginnen ondersteunen alle USB-poorten een soort standaard oplaadniveau van slechts 5 V en maximaal 500 mA, waarbij modernere poorten tot wel 900 mA aan stroom ondersteunen. Dit is gebaseerd op een oudere-ondersteuning en is erg traag om alle telefoons op te laden. USB-C poorten kunnen worden geconfigureerd met 5V 1,5A en 3A voor maximaal 15W stroom, wat iets sneller is maar nog steeds vrij traag in vergelijking met andere snellaadstandaarden. Daarom laad een telefoon dus zo traag als je een niet erkende lader gebruikt.

USB Power Delivery is veel krachtiger en ondersteunt tot 100 W vermogen om zelfs de meest veeleisende gadgets zoals laptops op te laden. Het is ook veiliger, omdat gadgets en opladers met elkaar communiceren via de USB-kabel om het optimale oplaadvermogen te bevestigen. Deze zogenaamde handshake-benadering ondersteunt spanningsstappen van 5V, 9V, 15V en 20V voor vermogens die variëren van 0,5W tot 100W. De nieuwe USB Power Delivery Programmable Power Supply (USB PD PPS) standaard ondersteunt ook configureerbare spanningen, waardoor nog optimaler kan worden opgeladen. Als twee apparaten er niet in slagen een geschikte voedingsregel te communiceren, zal USB Power Delivery standaard overschakelen op de volgende voedingsoptie die door het relevante USB-protocol wordt ondersteund, zoals USB-C 1,5A.

Versies van Power Delivery

USB PD 1.0 was natuurlijk de eerste en was iets eenvoudiger dan de moderne versie van nu. Het bood simpelweg zes vaste stroomprofielen voor verschillende apparaatcategorieën. Deze versie ondersteunde uitsluitend 10W (5V, 2A), 18W (12V, 1,5A), 36W (12V, 3A), 60W (12V, 5A), 60W (20V, 3A), en 100W (20V, 5A) aan vermogen. Dat is prima voor kleine appararen, maar niet echt flexibel voor een breed scala aan grote producten.

De modernere USB Power Delivery 2.0 en 3.0 varianten laten vaste profielen vallen ten gunste van meer flexibele voedingsregels. Deze regels houden vast aan vaste spanningsbeugels, maar staan een breder scala aan onderhandelde stroomniveaus toe. Het eindresultaat is een veel flexibelere standaard die beter geschikt is voor een breed scala aan apparaten. USB Power Delivery 3.0 breidt ook het communicatieprotocol uit met functies zoals batterijconditie, verbeterde beveiliging en snelle rolwisseling.

USB PD stroom bereik Vaste Voltage Spanning bereik Voorbeeld producten
0.5 – 15W 5V 0.1 – 3.0A Koptelefoons
15 – 27W 9V 1.67 – 3.0A Smartphone, drone of camera
27 – 45W 15V 1.8 – 3.0A Tablets, kleine laptops
45 – 100W 20V 2.25 – 3.0A
3.0 – 5.0A *mits ondersteund
Grote laptops en schermen

De meeste moderne smartphones maken gebruik van de USB Power Delivery 2.0 en 3.0 specificatie. Tenminste in een of andere vorm. 18W vermogen is vrij typisch voor smartphones en rond de 60W voor laptops. Toch is het mogelijk om de hogere wattage te gebruiken als je telefoon dat ondersteund.

UGREEN 100W lader

Bij TeqClub hebben wij zelf een hoogwaardige lader. De UGREEN 100W PD lader. Met deze lader kan je dus voor alle geschikte producten uit het artikel hierboven direct de snelladen optie gebruiken. Deze lader van het merk UGREEN, ondersteunt PD3.0 volledig en is daarmee geschikt om producten tot 100W direct op te laden. Naast de ondersteuning van 100W laden en PD 3.0, zorgt de lader ervoor dat deze niet snel te heet wordt dankzij temperatuur controle technologie. Hierbij verspreid de chip de warmte gelijkmatig over de lader waardoor je niet 1 oververhit punt heb.

Wil jij ook jouw telefoon sneller laden? Lees dan meer over deze lader op de product pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.teqclub.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 566 reviews.