Aansluitmogelijkheden op de XGIMI beamers

Aansluitmogelijkheden

Aansluitmogelijkheden op de XGIMI beamers zijn diverse en bieden meerdere mogelijkheden om producten aan te sluiten. Weleens afgevraagd wat er allemaal aangesloten kan worden op een XGIMI projector? Natuurlijk verschilt dit per projector maar over het algemeen zijn de meeste nieuwe XGIMI projector hetzelfde qua aansluitingen. Behalve voor stroom zijn er namelijk ook andere mogelijkheden voor de poorten op de XGIMI projectoren. Zo verzorgen de aansluitingen meerdere verschillende functies:

 • Audio
 • video
 • Data
 • Internet

Bekijk ons assortiment XGIMI beamers.

Audio poorten

3.5mm jack aux

Te vinden op: XGIMI Elfin, Mogo series, Halo series, H2, Horizon series en Aura

De meeste audio poorten gebruiken dezelfde aansluiting als die je kan vinden op je koptelefoon of bedrade oortjes. Dit betreft de 3.5mm AUX audio jack en is de meest voorkomende audio plug op consumenten apparatuur. Met de AUX aansluiting op de XGIMI projectoren is het mogelijk om de audio uit de XGIMI af te spelen op je koptelefoon of op je surround sound set. Deze aansluiting is ook te vinden op populaire audio apparaten zoals music players, draagbare speakers en sommige smartphones. Zo kan je dus ongestoord film kijken met jouw koptelefoon met een projectie op de muur (of op de camping op de tent).

Met deze aansluiting kan je alles wat je op de beamer afspeelt uit je speakers of audio systeem laten komen. Het is daarentegen niet mogelijk om jouw smartphone of MP3 speler rechtstreeks aan te sluiten op de XGIMI projector. De poort is enkel bedoelt als uitgang voor geluid.

Voordelen

 • Universele poort met hoge compatibiliteit
 • Kabels en adapters zijn makkelijk te vinden
 • Goedkoop om te vervangen of kopen

Nadelen

 • slechts 2 audio kanalen voor links en rechts
 • Slechte verbindingen kunnen ruis leveren

Digital Audio Optische poort

Te vinden op: XGIMI H2, Horizon series en Aura

Sommige mensen hebben liever toch een betere audio kwaliteit of hebben een complete surround sound set thuis staan. Misschien ben je van plan om een thuisbioscoop te maken, dan wil je immers wel het beste geluid hebben.

Daarvoor bestaat de Optische audio uit poort. Naast de 3.5mm aansluiting die je bijna elke XGIMI kan vinden, beschikken de high-end modellen ook over een extra optische kabel aansluiting. Een optische kabel is een verbetering ten opzichte van de 3.5mm aansluiting. Het signaal in een optische kabel wordt doorgestuurd met licht in plaats van een elektrisch signaal. Dat is de reden dat je vaak een rood lampje (of iets dergelijks) kan vinden achter het klepje van de aansluiting. Deze aansluiting is populair bij mid tot high-end audio opstellingen en kan gebruik maken van meer kanalen dan een 3.5mm jack kabel. Dankzij het digitale format en signaal dichtheid krijg je een gedetailleerder geluid uit de speakers dan met een standaard aansluiting.

De kabel voor optisch geluid wordt vaak ook wel TOSLINK genoemd.

Aansluiten van de optische kabel

Achterop de XGIMI zie je een vierkant stukje (zie foto), dit is de digitale optische aansluiting. Voor het aansluiten van zo’n connectie heb je een optische glasvezel kabel nodig.

Digitaal optische aansluiting

Voor het aansluiten van een optische kabel moet je beide plastic cover erafhalen (als dit erop zit). Daarnaast is het van belang dat de aansluiting niet vettig of beschadigd is, dit kan namelijk impact hebben op de kwaliteit van de audio. Ook moet opgepast worden op het buigen van de kabel, een knik in de kabel kan het licht blokkeren en dus verminderd geluid leveren.

Als de kabel in de poort wordt aangesloten moet deze in de juiste richting worden aangesloten. Dit is snel te zien aan de kleinere hoek op de kabel zelf. Met beide eindes aangesloten zou het surround systeem direct de binnenkomende audio moeten herkennen. Controleer voor de zekerheid of de kabel in de juiste poort is aangesloten op uw geluidssysteem, sommige versterkers hebben namelijk meerdere optische poorten.

Voordelen

 • Beste audio kwaliteit die je kan krijgen op mid tot high-end apparaten.
 • Meerdere kanalen tegelijkertijd voor echt surround geluid.

Nadelen

 • Kabels zijn duur en gevoelig. Doordat ze licht vervoeren zijn ze gevoelig voor blokkades.
 • Gevoelig voor stof. Houd de poort goed schoon als u vaker deze aansluit stof kan het licht blokkeren en daarmee ook de verbinding.

Video poorten

HDMI ARK

Te vinden op: XGIMI Elfin, Mogo series, Halo series, H2, Horizon series en Aura

HDMI is op dit moment de meest populaire aansluiting voor video. Er zijn andere aansluitingen in de professionele camera industrie, maar HDMI levert de perfecte kwaliteit voor elke consument. Je kan HDMI op allerlei soorten apparaten vinden zoals Tv’s, camera’s, dvd/Blu-ray spelers, ook op computers en ook bij de aansluitmogelijkheden op de XGIMI beamers. HDMI kan zowel video als audio overzetten naar een ander apparaat.

Verschillende kabels hebben verschillende standaarden. HDMI ondersteunt video overdracht van 8K resolutie en 5.1 audio kanalen (HDMI 2.0). De HDMI aansluitingen op XGIMI beamers ondersteunen dit ook, maar de XGIMI beamers kunnen (tot de Aura) maximaal een resolutie van 4K projecteren. Dat houdt in dat deze aansluiting ook in de toekomst gebruikt kan worden voor hogere kwaliteiten.

Het aansluiten van een HDMI kabel is simpel. De vorm van de kabel is duidelijk zichtbaar op het apparaat, hierdoor is het correct aansluiten van de kabel gemakkelijk. Tijdens het aansluiten van een HDMI kabel op de XGIMI moet rekening worden gehouden met 2 onderdelen. Het afspeelapparaat bijv. een playstation moet ingesteld staan op HDMI uitvoer zodat de XGIMI de beelden kan uitzenden, daarnaast moet ook de XGIMI op het goede kanaal staan om de HDMI te zien. Dit is makkelijk aan te passen op de afstandsbediening.

Het is mogelijk om via je iPhone of Android beelden door te sturen naar de XGIMI dit kan gedaan worden aan de hand van Airplay or Miracast (bijvoorbeeld). Natuurlijk heb je dan altijd een kleine vertraging in de afspeelsnelheid van jouw video. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om het toestel via een adapter aan te sluiten met een HDMI kabel.

Voordelen

 • Meest gebruikte video aansluiting op dit moment.
 • Playback van video en audio.
 • Kabels kunnen zowel goedkoop zijn maar ook duurder voor een hogere betrouwbaarheid.

Nadelen

 • Sommige goedkope kabels breken snel af.
 • Na 5 meter wordt het signaal uit de HDMI slechter (gebruik een versterker om het signaal hoog te houden).

Data poorten

USB 2.0

Te vinden op: XGIMI Elfin, Mogo series, Halo series, H2, Horizon series en Aura

USB poorten zijn een algemeen bekend feit daarom verbaast het niet dat deze te vinden zijn op de aansluitmogelijkheden op de XGIMI beamers. Je kan ze zo’n beetje op elk apparaat vinden. Gebruikers kunnen met een USB poort bestanden lezen en schrijven naar de XGIMI projectoren of bestanden aflezen vanaf een harde schijf. Het is de beste manier om jouw eigen muziek, films en foto’s af te spelen op de XGIMI.

De XGIMI gaat net iets verder, door het gebruik van het Android systeem is mogelijk om naast het afspelen van bestanden ook bestanden direct aan te passen. Zo is het mogelijk om Powerpoint slides, Excel sheets en word bestanden aan te passen op de XGIMI dankzij het Android besturingssysteem. Zo is het mogelijk om voor elke taak een app te installeren waarmee je de bestanden kan aanpassen. Het is daarnaast ook mogelijk om met de USB poorten randapparatuur zoals toetsenborden en muizen aan te sluiten en van je XGIMI projector een werkstation te maken.

De meeste XGIMI projectoren maken gebruik van USB 2.0, USB 3.0 wordt bijna niet gebruikt op de huidige XGIMI apparaten omdat USB 2.0 snel genoeg is voor de meeste doeleinden. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om video bestanden rechstreeks vanaf de usb stick of harde schijf te draaien, in plaats van het overzetten van de bestanden.

Voordelen

 • Universele aansluiting voor een grote hoeveelheid producten
 • XGIMI voorziet ook de USB van stroom, dus opladen van je apparaten kan ook via de USB poorten.

Nadelen

 • Soms is het overzetten van de data beter, maar langzamer.

Internet poort

Ethernet aansluiting

Te vinden op: XGIMI H2, Horizon series en Aura

XGIMI beamers zijn op Android gebaseerde apparaten, dit betekent dat je content online kan streamen vanuit verschillende apps. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld via Youtube, Netflix en spotify content af te spelen. Een sterke en snelle internet connectie is daarbij een belangrijke factor voor de kijkervaring. Niemand wilt immers een haperende muziek of lage kwaliteit video. Vooral voor 4K video’s zoals die van Netflix en Youtube vragen om een hoge snelheid. De beste manier om vertragingen in de video of muziek te voorkomen is door de projector rechtstreeks aan te sluiten op een router.  Dit is mogelijk door de ethernet ingang op de genoemde XGIMI modellen. Vaak is dit aangerade voor mensen die moeite hebben met het vinden van een sterk wifi signaal of huizen waarin het wifi signaal wordt gedempt.

Alhoewel een draadloze connectie net zo snel (of sneller in 5 GHz)  is als een Ethernet aansluiting heeft Wi-fi ook meer last van vertragingen of storing. Een ethernet kabel is zeer betrouwbaar en levert (indien juist ingesteld op de router) een maximale snelheid van 10 Gbps. Een Ethernet aansluiting kan deze snelheid constant geven waardoor video buffers beter geladen worden en daarmee dus ook het kijk plezier. Een stabielere en snelle connectie is benodigd als er vaak films in 4K wordt bekeken. Het is aangeraden dat als de consument de projector wilt gebruiken voor een home cinema set, een ethernet kabel is aangesloten op de projector zodat er nooit problemen zullen zijn met het streamen van video ongeacht de locatie.

Afhankelijk van de layout van het huis is het geadviseerd om vooruit te kijken waar de beamer geplaatst wordt en de kabels van de voren een plek geeft zodat jij jezelf geen zorgen hoeft te maken over de lengte van de kabel. De maximale lengte voor een goed signaal is maximaal 100 meter.

Voordelen

 • Snel en stabiel.
 • Low latency (reactie tijd) voor snelle reactie.
 • Beschikbaar over een lange afstand.
 • De kabels zijn goedkoop.

Nadelen

 • Het aanleggen van de kabels kan tijd in beslag nemen, natuurlijk is het altijd handig als de kabel al aanwezig is.
 • De pin op de kabel kan in sommige gevallen snel afbreken.

Meer weten van onze XGIMI beamers? Bekijk dan ons assortiment XGIMI beamers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.teqclub.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 559 reviews.